Bladerdeeghapjes

De lekkerste bladerdeeghapjes recepten

Bladerdeeg maken

Bladerdeeg verschilt van andere soorten deeg. Het product bestaat uit dunne lapjes deeg en behoort tot de categorie ‘getoerd deeg’. Toeren is een bakkersterm voor het aanbrengen van laagjes vet op het bladerdeeg, dat vervolgens wordt uitgewalst. Als je bladerdeeg in de oven doet, kun je het zien veranderen. De laagjes vetstof die in het deeg zitten, zullen smelten. Omdat het water uit de vetstof verdampt, ontstaan er luchtgaten tussen de deeglagen.

Hierdoor is gebakken bladerdeeg zo luchtig en is het erg ‘kwetsbaar’. Als je bladerdeeghapjes maakt, zal je de tussendoortjes vanzelf zien schilferen. In de supermarkt kun je kant-en-klaar deeg kopen, maar je kunt ook zelf bladerdeeg maken. Het is niet moeilijk en hieronder kun je lezen hoe het moet. Er is ook nog een ander soort bladerdeeg, dat getoerd gerezen deeg wordt genoemd.

Het laatstgenoemde deeg wordt bijvoorbeeld gebruikt om croissants te bereiden. Het normale bladerdeeg is zeer geschikt om saucijzenbroodjes of appelflappen maken.

Bladerdeeg maken

Etenswaren die vers zijn bereid, smaken vaak beter dan kant-en-klare producten. Om er voor te zorgen dat de bladerdeeghapjes nog beter smaken, kun je ook zelf bladerdeeg maken. De bereiding van het deeg duurt niet lang, maar er zitten wel enkele rustmomenten tussen. Zo moet het bladerdeeg rijzen, wat in totaal ongeveer 1,5 uur duurt. Het bladerdeeg maken duurt slechts 20 tot 30 minuten.

Voor het bladerdeeg maken heb je enkele ingrediënten nodig. De meeste recepten bestaan uit roomboter, tarwe- of patentbloem, water en een snufje zout. Het bereiden bestaat uit enkele vaste stappen, die je eenvoudig kunt uitvoeren. Op deze website kun je een recept met duidelijke instructies vinden. Zo kan iedereen zelf bladerdeeg maken!

Tip 1. Gebruik echte roomboter in plaats van margarine. De smaak van het bladerdeeg is zo veel beter.

Tip 2. Om het water ijskoud te krijgen, kun je de kan met water enkele minuten in de diepvries zetten.

Tip 3. Het bladerdeeg is maximaal 2 dagen houdbaar als het in de koelkast wordt bewaard en goed is verpakt. Als je het deeg invriest, kun je het minimaal vier weken bewaren. Het is aan te raden om het bladerdeeg de nacht voor gebruik in de koelkast te leggen.


Laat een reactie achter: